Първи впечатления от Falcon and the Winter Soldier: повече отколкото очаквате

Публикувана на: 21.03.2021 Сериали

 Тази седмица излезе първи епизод от следващия сериал на вселената на Marvel Comics - Falcon and the Winter Soldier ("Соколът и Зимният войник"). Той е с участието на двама от другарите на Капитан Америка - Сам Уилсън и Джеймс "Бъки" Барнс. В следващите параграфи ще споделя първи впечатлилия, без да споменавам каквито и да е спойлери. Спокойно може да прочетете статия преди да гледате епизода.

 Честно казано, този нов сериал ме изненада приятно. Очаквах нещо далеч по-изтъркано. Предвиждах, че ще се доближава повече до епизод от серии като "24" например, където нашите герои просто намират своя враг, бият се и така цял сезон.

 Вместо подобен изтъркан подход, голямо част от екранното време е отделеното на личните проблеми на главните действащи лица Соколът (Сам) и Зимният войник (Бъки). Не ме разбирайте погрешно, в сериалът има достатъчно бойни сцени и при това на много високо ниво. Те спокойно може да се конкурират с блокбастър продукция като Mission Impossible например, но фокусът не е върху тях.

 Сценаристите дават възможност да опознаем доста по-добре образите Сам и Бъки, а и светът оставен след смъртта на Танос. Както знаете от събитията в Avengers: Endgame, половината от населението на Земята изчезва за пет години и изведнъж се завръща. Инцидентът предизвика всестранни главоболия. Вместо всичко магически да се оправя от само себе си и производните проблеми да са изметени под килима за да може да гледаме боищата, затрудненията са  поставени на преден план. Тази структура позволява на светът създаден от MCU да има дълбочина, освен ширина. Тони Старк вече не е наоколо за да решава проблемите с тлъстата си банкова сметка. Няма го и Капитан Америка. Сам и Бъки са хвърлени в дълбокото и трябва да се оправят сами. В сносен сериал преминаваме бързо покрай диалога за да стигнем до екшън сцените, в наистина добър сериал сцените с диалог и тези наситени с бой имат еднаква тежест. Неочаквано, този е от вторите.

 Черешката на тортата е, че Falcon and the Winter Soldier привърша с изненадващо решение на американското правителство, което шокира главните герои. А какво точно е то, ще разберете като изгледате епизода. Горещо препоръчвам!

Гласували: 2, рейтинг: 5.0