Пет недооценени sci-fi филма от началото на века, на които трябва да дадете шанс

Публикувана на: 29.03.2021 Кино

 Стартът на новия век бе интересно време за феновете на научната фантастика. Предишното столетие бе завършило изключително силно с излизането на The Matrix, който показа на зрителите, че благодарение на новите технологии и специални ефекти, жанрът sci-fi ще бъде ограничен само от мечтите на сценаристите.

Equillbirum (2002)

 И като говорим за The Matrix, няма как да не споменем филм, който на пръв поглед изглежда като евтин клонинг на оригинална. Equillbirum ("Еквилибриум") е с участието на Крисчън Бейл, който не е твърде далеч от Нео в представянето си.

 В този филм Бейл е пазител на реда в бъдеща дистопия, където чувствата и артистичните изяви под всякаква форма са абсолютно забранени, поради факта, че винаги водят до конфликти и войни. Джон Престън (Бейл) обаче пропуска дневната си доза чувство-изолиращи медикаменти и започва да изпитва съмнения за света около себе си.

 Екшънът в Equillbirum е на високо ниво, макар и никога да не достига висините на трилогията на братята (сестрите) Уашовски.

Reign of Fire (2002)

 Актьорският състав на Reign of Fire ("Царството на огъня") е напред от времето си. В главните роли са Крисъчн Бейл, Матю Макконъхи и самият цар Леонид Джерард Бътлър.

 Що се отнася до сюжетната линия, представете си Mad Max примесен със Skyrim. Човешкият свят се е срутил след пробуждането на драконите и малцината останали представители на човешката раса се опитват да сложат край на това ново Царство на огъня.

Source Code (2011)

 В началото може да се заблудите, че това е просто филм за пътуване назад във времето. Но Source Code ("Първичен код") позволява на героите си да се потопят в миналия събития, без да използва клишета.

 Екшън трилъра е с участието на Джейк Джиленхол, в ролята на капитан от армията, чийто съзнание е поставено в симулация. По този начин, той може да разследва отминали случки за да залови опасен терорист.

Sunshine (2007)

 Почти никъде не сме виждал да се споменава Sunshine ("Проектът: Съншайн"), когато се говори за класически sci-fi филми от началото на 21-вик.

 Може би, с времето популярността на лентата ще нарасне и тя определено го заслужава. Sunshine е интелигентна, добре проучена и добре представена история, за бъдеще в което Слънцето е на път да умре и Земята праща свои кораби, които опитват да предотвратят гибелта на човешката раса.

 Филмът изследва тематики като нихилизъм, фанатична религиозна вяра и саможертва в името на общото благо.

District 9 (2009)

 Откакто съществува киното, съществуват и филмите показващи извънземна инвазия. Distict 9 ("Сектор 9") се отличава с това, че намира начин как напълно да преобрази този жанр с нов и свеж сюжет.

 Лентата предоставя задълбочен социален коментар за начина по който се третират имигранти в по-богатите страни, но тук те са заменени с извънземни буболечки.

 Реалистичният стил по-който е заснет District 9 почти ни кара да забравим, че гледаме научна фантастика и вместо това усещането е за документален филм, чийто сюжет може да се разиграе в задния ни двор.

Гласували: 6, рейтинг: 4.2