Необичайният произход на образите от Mortal Kombat, за който не знаете

Публикувана на: 26.04.2021 Кино

 През 1992 г. излиза първата игра от поредицата Mortal Kombat. Освен че предлага на геймърите реалистични бойни хватки, заглавието може да се похвали и с паметни образи, които ще се превърнат в любимци на милиони хора по света и ще доведат до над дузина игри и дори три филма. Разбира се, да измислиш запомнящи се герои е нелека задача и създателите на играта са черпили вдъхновение от множество различни места. В тази статия ще разкажем от къде идва произходът на някои от най-емблематичните бойци в поредицата.

Джони Кейдж

 Малцина знаят това, но преди да създадат Mortal Kombat разработчиците (студио Midway) имат идея за бойна игра с участието на Жан-Клод ван Дам. Очевидно, те са вдъхновени от излезлия в кината Bloodsport (1988), където белгиецът участва в боен турнир.

 От Midway отправят официално запитване към Ван Дам и агентите му, но идеята не се харесва и проектът за бойна игра с лика на ЖКВД така и не се реализира. Все пак идеята за нещо в този жанр остава жива и в последствие се ражда Mortal Kombat, а поне духом Жан-Клод ван Дам е в списъка с бойците. Но под името Джони Кейдж - нарцистичен актьор, чиято кариера бавно, но сигурно върви надолу. Дори визуално Кейдж напомня на Ван Дам от Bloodsport.

Лиу Канг

 Трудно е да направиш бойна игра в онези години и да не се сетиш за Брус Лий. Именно легендарният актьор и специалист по бойни изкуства е вдъхновението зад Лиу Канг. В първия Mortal Kombat дори моделът, който е в играта напомня на Брус. Да не забравяме, че символът на Канг е дракон - един от прякорите на на Брус Лий.

Рейдън

 В наши дни Big Trouble in Little China (1986) е позабравен, но когато оригинално излиза, той се сдобива с множество верни фенове. Филмът е с участието на Кърт Ръсел, който се забърква в мистични битки между силите на доброто и злото в китайския квартал на Сан Франсиско.

 Именно в една от сцените на този филм имаме образ, който носи традиционно азиатско облекло и контролира светкавици с ръцете си. В добавка към тези отличителни белези, лицето му е скрито от огромна сламена шапка. Именно от тук създателите черпят вдъхновението за да създадат Рейдън.

Шанг Цунг

 Но богът на светкавиците не е единственият образ, който създателите на Mortal Kombat "придърпват" от Big Trouble in Little China. Главният злодей във филма е образ на име Ло Пан (в ролята Джеймс Хонг). Именно на него е базиран дизайнът на Шанг Цунг.

Джакс

 Вдъхновението за Джакс идва от култовите нискобюджетни филми от поредицата American Ninja. В тях участва афро-американец на има Къртис Джаксън (в ролята Стийв Джеймс). Къртис владее бойни изкуства, носи мустак и раздава правосъдие с огромните си бицепси. Всеки един от тези детайли е пренесен и в дизайна на Джакс в Mortal Kombat.

Гласували: 4, рейтинг: 5.0