Ревю на Spider-Man No Way Home: сюрреалистично изживяване

Публикувана на: 22.12.2021 Ревюта

 След кратко отсъствие, вселената на Marvel се завръща с ново хитово заглавие. Spider-Man No Way Home е финалният филм от трилогията, която документира тийнейджърските години на Питър Паркър в MCU. И със сигурност можем да кажем, че този филм бързо ще се превърне в модерна класика сред жанра за супер герои и безспорно е най-доброто такова заглавие за 2021 г.

 Изненадите, които са ви приготвили създателите не само, че ще събудят детето у вас, но и ще ви ударят емоционално. В този трети Spider-Man филм са адресирани и критиките, които някои феновете имаха към предишните две части - че те са твърде детински (защото Питър е тийн) и твърде шеговити. Тук обаче, намираме Спайдърмен в положение, в което е изправен пред наистина трудни проблеми от живота си и този път не може да се позове на Тони Старк за помощ. За Питър Паркър е време да порасне и да се изправи срещу истинския свят и можете да бъдете сигурни, че този сблъсък води към наистина тъмно място. Това е история, в която главният герой трябва да порасне  бързо и да научи най-тежкия урок на това да си герой - да жертваш най-ценното за себе си, за да спасиш хората, за които те е грижа.

 Горещо ви препоръчвам да отидете на кино и да се насладите на Spider-Man No Way Home (особено ако сте израснали с този образ), защото това е повече от филм, това е събитие от исторически характер.

Оценка: 9/10

ВНИМАНИЕ: следващите параграфи съдържат спойлери

 След като вече знаете препоръката ми, време е да обърнем внимание и на някои ключови моменти в лентата, за които не може да се говори без разкрием какво точно се случва.

 На първо място трябва да спомена невероятната сбирщина от злодеи, които виждаме в този филм. Те не са един или двама или дори трима, а общо пет - Ото Октавиус, Зеленият Гоблин, Електро, Пясъчният човек и Гущера са измъкнати от своята вселена и се появяват в тази на Питър Паркър (Том Холанд). Както може би се досещате, това са злодеите от предишните два Спайдермен франчайза - тези с Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд. Но в нито един момент нямаме чувството, че те тежат на филма и са в твърде голям брой. Всеки от тях си има своята цел, своята мотивация и уникални качества или казано с други думи, те са написани добре. Разбира се, най-паметен е Уилем Дефо, който сякаш е роден да играе шизофреничният и измъчен образ на Зеленият Гоблин/Норман Озборн. Дори мога да кажа, че той определено влиза в топ 3 злодеите в MCU, без дори да е от тази вселена!

 Още по-шокиращо е, че за да се бори с тях Питър Паркър се сдобива с помощта на Питър Паркър и Питър Паркър! Трудно е да повярваме, че подобно нещо може да се случи в коя да е точка от кино историята, но именно затова сюжетни линии включващи Мултивселената са толкова интригуващи и дават възможност за заплетени сценарии. Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд възраждат ролите си на Спайдермен и се завръщат тук. Именно затова по-горе написах, че събитието е историческо. В кой друг филм ще видите три различни Спайдермена и доктор Стрейндж да се борят с пет различни злодея от три различни вселени? Логистиката за да се случи нещо подобно и шансът всички актьори да са налични в един и същи момент изглеждат невъзможни. Радвам се, че живеем в точно тази Вселена в която се случи именно това.

 По този начин Spide-Man No Way Home освен, че е продължение на историята на Питър Паркър на Том Холанд се явява и следваща част за филмите на Магуайър и Гарфийлд, като по майсторски начин всички сюжетни линии (както на герои така и на злодеи) получават своята сполучлива развръзка.

 Що се отнася до бъдещето на сегашния Спайдермен - в края на филм той жертва всичко за да спаси Вселената. Питър убеждава Стрейндж да направи нова магия с която всички, които го познават да забравят, че той съществува и по този начин изтрива предишното заклинание, сложило начало на всички проблеми. Така той намира себе си без приятели, без помощ от Авенджърите и без никой да знае самоличността му. Когато казах, че това е края тази трилогия, това значеше, че тийнейджърските години на Питър Паркър приключват с нея и следва нова трилогия в която ще гледаме класическия Спайдърмен, който трябва да балансира трудностите на обикновения живот с това да е супер герой в град като Ню Йорк. Нямаме търпение!

Гласували: 2, рейтинг: 5.0