Ревю на Mortal Kombat: най-добрият филм от поредицата?

Публикувана на: 23.04.2021 Ревюта

 В днешната статия ще коментирам впечатленията си от Mortal Kombat (Смъртоносна Битка: Филмът). Преди да говоря за заглавието, трябва да направим пояснението, че тук нагласата, с която сядате да гледате, е ключова. Видях, че реакцията на мнозина от филмовите критици е негативна, все едно очакват това е да The Godfather или да обере "Оскарите" за актьорска игра. Вестник Guardian например описва най-новото заглавие от МК поредицата така: "Глупав и застарял опит да транспортират класическа бойна игра на големия екран. В най-добрия случай е подходящ за гледане късно вечер и на пияна глава".

 Аз смятам, че Mortal Kombat трябва да се сравнява с филми от сходни жанрове, като например предните два от поредицата; заглавия от биографията на Брус Лий или Джеки Чан и по-модерни изпълнения като The Raid, John Wick и Atomic Blond, където бойните изкуства са ключов елемент от сюжета.

 След като изяснихме тези неща идва ред да говоря и за самия филм. Лично аз не съм голям фен на франчайза Mortal Kombat. Разбира се, играл съм я преди много години, но с изненада научих, че има цели 11 различни заглавия. Този факт дава възможност да научите какво е мнението на небрежен фен и дали си заслужава да гледате Mortal Kombat, ако не сте запален по игрите. Ако сте верен последовател, то със сигурност и филмът ще ви допадне.

 Като фен на бойните изкуства се радвам да ви информирам, че този филм определено заслужава да му дадете шанс.

 За жалост обаче, той разочарова на няколко важни фронта. Първо, това е филм за турнира Mortal Kombat, в който не виждаме смъртоносното състезание. Всяка битка, която ще се разиграе пред очите ви в лентата е "неофициална" и донякъде без значение. За тези, които са позабравили поредицата, ще поясня, че в този турнир различните светове пращат свои герои и ако те изгубят, съответната им планетата бива унищожена. Без този важен елемент филмът е лишен от върхова точка, където да се реши съдбата на Земята. Разбира се, надеждата е, че ще видим продължение и може би там ще се разиграят далеч по-епичини събития.

 Другият елемент, който спъва продукцията, е главният герой - Коул Йънг. Това е първият голям филм за актьора в ролята Люис Тан, като той предимно е бил каскадьор и модел в миналото си. Тан няколко малки роли в предишни големи заглавия като Deadpool 2, The Hangover Part III и Olympus Has Fallen. Бойните му умения са сносни и изглеждат добре пред камерата, но от самия му герой лъха посредственост и не съм сигурен защо аудиторията трябва да я е грижа за него. За мен лично Лиу Канг трябваше да бъде главният герой, като той беше много по-симпатичен и харизматичен.

 Бойните сцени са на добро ниво, но не са нищо впечатляващо. В подготовка за това ревю проучих кой е режисьорът на филма и с изненада разбрах, че това е Саймън МакКуейд и за него MК е дебютна продукция. Досега той не е водил филм и на моменти си личи. Повечето битки нямат стилистичния отпечатък на режисьор с интересна визия. Тук за пример мога да дам сцената със сауната от John Wick 1, където участниците са обляни в красиви неонови цветове, а камерата следи Джон, който тихо изнася гангстерите. За жалост МакКуейд е лишен от артистична визия, за да направи нещо наистина запомнящо се. Не ме разбирайте погрешно - бойните сцени във филма са прилични, бързи и екстремни, но лично аз очаквах повече от проект, който има думата "Kombat" в името си. Както казах в началото, бих пренебрегнал слаб диалог и сюжет, но очаквах повече от сраженията между различните герои.

 Може би знаете, че Warner Bros. пусна първите 7 минути за свободно гледане в YouTube и видяното там наистина ме впечатли. Имам чувството обаче, че цялото студио е вложило най-много ресурс и кадърни хора в това кратко екранно време (битката между Скорпион и Суб-Зиро), защото знае, че би било страхотен маркетингов ход. За жалост, никой друг момент в Mortal Kombat не достига висините на тези първи 7 минути.

 Все пак държа да отбележа, че ми допадна кастингът и актьорската игра на почти всички главни действащи лица, а Кано (Джош Уолсън) бързо се превърна в мой любимец и ще ви изненада приятно с хумора и поведението си. Филмът е наситен с достатъчно екшън, че ще задържи вниманието ви през всичките два часа, които трае и в крайна сметка няма да съжалявате, че сте го гледали. Безспорно това е най-добрият Mortal Kombat филм от всички в поредицата, но не е най-добрият Mortal Kombat, който можеше да бъде направен.

Оценка: 6/10

ВНИМАНИЕ: следващите параграфи съдържат спойлери

 Истински ми допадна идеята, че бойците, които ще се борят за спасението на планетата Земя, са предимно аутсайдери и повечето от тях не знаят за тайните на бойните изкуства на старта на филма. Това води до любимия момент във всеки подобен филм - те са подложени на интензивни тренировки, за да отключат своите специални способности и да открият специалното в себе си. Моментът с "отключването" ме изненада приятно, защото предаде допълнителна характеризирания на героите. Коул Йънг например успя да открие свръх силите си едва когато семейството му беше в опасност, а Кано когато Кунг Лао засегна егото му.

 За жалост, злодеите в този филм не бяха представени достойно. Единственият, който е на добро ниво е Суб-Зиро, който общо взето подобрява всяка сцена, в която е, но останалите в лицето на Шанг Тцунг, Кабал, Нитара, Милина и Горо бяха там само за да бъдат убити от главните герои. Да, точно така, дори и Горо (деветократен шампион и бос в игрите) умира в този филм и то в задния двор на Коул Йънг. В малко по-добър филм най-вероятно щяхме да видим различен подход - нямаше да има "добри" и "лоши", а вместо това всеки от героите щеше да бъде представен с различна и уникална за него мотивация защо точно се бие. По този начин всеки от зрителите сам ще може да прецени кого да подкрепи, вместо изрично да бъде информиран кой е злодей и кой добряк.

 В МК филм няма как да не споменем и музиката. Всеки от нас знае почти наизуст The Mortal Kombat theme, създадена през 1995 г. и превърнала се в такъв хит, че дори и 25 години по-късно е трудно да не я свържем с поредицата. Във филма обаче на няколко пъти композиторът ни дарява с кратки откъси, но никога не ставаме свидетели на сцена, където всички бойци са вкопчени в смъртоносна битка, а на фона гърми на парчето. Тракът чуваме за първи път в кредитите и за жалост е неособено сполучлива дъбстеп версия.

 Голямото ми очакване е, че продължението, в което ще видим епичния турнир, носещ името Mortal Kombat, ще ни отвее. Според мен новият проект трябва да бъде поверен на някой по-добър режисьор и сценаристи и ще получим истински класически хит. Надявах се да се сдобием с такъв още с тази първа част, но уви.

Гласували: 2, рейтинг: 5.0