CoolFlix препоръчва: The Raid Redemption

Публикувана на: 07.05.2021 Какво да гледам?

 За днешното предложение сме избрали един изключително добре направен екшън филм, но подминат от мнозина, понеже идва от Индонезия. The Raid Redemption ("Щурмът") е струвал едва 1 млн. долара да се заснеме, но от 2011 досега се е превърна в култов екшън хит и такъв, който засрамва голяма част от високо бюджетните холивудски продукции.

 На кратко сюжетът следва SWAT отряд, на който е заповядано да щурмува огромна сграда, собственост на най-кръвожадния и богат престъпник в града. Целта им е да го елиминират, но нещата бързо се обръщат срещу тях и те са принудени изцяло да изоставят мисията си, защото самото им оцеляване е поставено под огромен въпрос. На практика те щурмуват модерна крепост със стоици главорези и както може да се досетите всичко се обърква.

 Бърза ме да поясним, че в The Raid не участват известни имена, но това със сигурност не е негативна черта. Когато гледате голяма холивудска продукция, обикновено знаете, че най-вероятно главния герой в ролята (Уил Смит например) със сигурност няма да умре. Тук обаче не е така, никой от отряда не е незаменим и тази непредсказуемост ще ви държи нащрек през цялото време. Все пак е интересно да отбележим, че благодарение на участието си в този филм Джо Таслим си спечели роля в големи западни продукции като Star Trek, Fast & Furious и Mortal Kombat където играе Суб-Зиро.

 И така достигаме до най-силния елемент в този филм - екшъна. Той е не просто добър, а на ниво, което ще разбие представите ви за екшън филм. Реализъм, невероятна хореография и неподправено насилие са ключови за The Raid и в някои моменти може да си помислите, че са убили няколко каскадьора за да постигнат впечатляващите си каскади. Ако може да си позволим сравнение с друг филм, това би било The Matrix и по-точно моментът в който Нео и Тринити нахлуват в небостъргач за да измъкнат Морфей. В The Raid боищата са 90% от екранното време, но са достатъчно свежи и непредсказуеми, че не омръзват. Точно обратното, с напредване на сюжета действията на спец отряда стават все по-отчаяни, а шансовете им за оцеляване стремглаво вървят надолу.

 За финал искаме да кажем и няколко думи за режисьора на продукцията. Изненадващо, е че той всъщност е от Запада. Името му е Гарет Еванс (роден в Уелс). Нямаме идея как точно живота му се развива така, че да прави филми в Индонезия, но се надяваме, че рано или късно ще го потърсят от Холивуд за да пренесе магията си и в техните филми. Интересно, че The Raid излиза през 2011 г. и за изминалото десетилетие, Евънс все още не е бил начело на високо бюджетна продукция. С интерес и любопитство очакваме да видим как би изглеждало едно такова заглавие.

 

Гласували: 1, рейтинг: 5.0